Спадът на бизнес активността в еврозоната се задълбочи през декември, поставяйки

...
Спадът на бизнес активността в еврозоната се задълбочи през декември, поставяйки
Коментари Харесай

Ройтерс: Еврозоната вероятно е в рецесия

Спадът на бизнес интензивността в еврозоната се задълбочи през декември , поставяйки блока в границите на техническото определение за криза, демонстрират деликатно следени изследвания, представени от " Ройтерс ".

Проучванията демонстрират широкообхватен спад с утежняване на интензивността както в Германия , по този начин и във Франция , както и в бранша на услугите и производството.

През последното тримесечие стопанската система на еврозоната се сви с 0,1% , демонстрират формалните данни на показателя на мениджърите по поръчките (PMI) за декември - считан за достоврен индикатор за икономическото здраве - хипотетичната интензивност към този момент е намаляла през всеки месец от това тримесечие . Това отбелязва две поредни тримесечия на икономическо стесняване, което дава отговор на техническото определение за криза .

Европейската централна банка понижи прогнозите си за напредък за 2023 и 2024 година в четвъртък.

Предварителният композитен показател PMI на HCOB, формиран от S&P Global, падна до 47,0 този месец от 47,6 през ноември , опровергавайки упованията в анкета на  " Ройтерс "  за повишаване до 48,0 и отбелязвайки седмия месец под разделящото равнище 50 сред напредък и стесняване.

" Спадът на композитния показател PMI в еврозоната през декември предоставя  още доказателства, че стопанската система е в криза , " сподели Андрю Кенингам от Capital Economics.

В Германия спадът се утежни , показвайки криза в най-голямата стопанска система в Европа в края на годината. Междувременно интензивността понижа по-бързо от предстоящото във Франция, защото търсенето на артикули и услуги във втората по величина стопанска система в еврозоната се утежни доъплнително .

Германската стопанска система се чака леко да се свие тази година и едвам да нарасне идната, защото търсенето от чужбина е едва, държавните дотации за зеленият преход са лимитирани и високите лихвени проценти понижават интензивността , сподели Бундесбанк по-рано в петък.
 ЕЦБ: Твърде рано се приказва за понижаване на лихвите, има още инфлационни опасности
ЕЦБ: Твърде рано се приказва за понижаване на лихвите, има още инфлационни опасности

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос: От значително значение е да се съсредоточим върху базовата инфлация

Компаниите в английския бранш на услугите обаче означиха още растеж този месец, което допуска, че стопанската система разполага с задоволително подтик за отбягване на криза най-малко към този момент.

Посочвайки, че компаниите в еврозоната не виждат огромно усъвършенстване в скоро време, те намалиха персонала си за втори следващ месец . Съставният показател на заетостта удари тригодишно дъно от 49,6, малко по-малко от 49,7 през ноември.

PMI за преобладаващата промишленост на услугите в блока падна до 48,1 от 48,7, надалеч от прогнозата на изследването на Ройтерс за повишаване до 49,0.

" Това удостоверява нашите упования, че стопанската система на еврозоната ще продължи да се свива през Q4, обратно на упованията на ЕЦБ , " сподели Кристоф Вайл от Commerzbank.
 ЕЦБ: Геополитическото напрежение може да докара до промяна на пазарните цени
ЕЦБ: Геополитическото напрежение може да докара до промяна на пазарните цени

Поне към този момент пазарите имат вяра, че геополитическите опасности няма да ескалират

Търсенето на услуги още веднъж понижа, защото задлъжнелите консуматори, изпитващи усложнения от рекордно високите разноски за заеми във валутния съюз на 20 страни, харчеха по-малко. Новият бизнес показател се намали до 46,6 от 46,7.

В четвъртък ЕЦБ остави лихвените проценти арестувани и отхвърли залозите за идни съкращения, като удостовери, че разноските по заемите ще останат на рекордно високи равнища . Скорошна анкета на Reuters сподели, че ще изчака до второто тримесечие, преди да стартира съкращаването.

Следващият ход на ЕЦБ би трябвало да бъде намаление на лихвените проценти , съобщи в петък шефът на френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало, само че загатна, че понижение на ставката не е неизбежно.

Заводите във валутния съюз също имаха още един разочароващ месец. Производственият PMI се задържа устойчиво на равнище от 44,2 през ноември - изпреварвайки прогнозата на изследването на Ройтерс за 44,6 и отбелязвайки своя 18-ми месец под 50.

Мениджърите на заводи обаче бяха по-оптимистични за идната година и показателят на бъдещото произвеждане скочи до 55,6 от 53,3, най-високото му равнище от май.
 Инфлацията в еврозоната е най-ниската от две години насам
Инфлацията в еврозоната е най-ниската от две години насам

През ноември тя се свива до 2,4%
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР